Младите в дискусия по проект „ДЕМО”: За демокрацията трябва да се говори в училище и не само с вдигане на ръка

Две дискусии проведе сдружение „Учебна работилница Европа” по нов проект, в който участва като партньор - „Демокрация в криза - популизмът и радикализмът като предизвикателство пред демокрацията - ДЕМО”, по програма „Европа за гражданите“, мярка „Мрежа от градове“. Първата от тях, на 20 март 2018 г., беше само с млади хора. Присъстваха ученици от 9, 10 и 11 клас на ПГРТО, ПГТ „Алеко Константинов” и представители на клуб „Дебати” - Плевен, в чийто състав са ученици от МГ „Гео Милев” и СУ „Иван Вазов”.
Предварително бяха поставени за дискусия следните теми:

Каква е настояща ситуация в ЕС
•    Липса на ясна визия къде отиваме след 2020 година
•    Липса на кураж за смели политически решения - необходимост от промяна
•    Отдалеченост на институциите от хората
•    Законодателство: твори се по-старому - неразбираеми закони и директиви за европейските граждани
•    Избори за Eвропарламент - да не е на база политически и партийни принципи
•    Миграция - стените и границите не са пречка за мигрантите
•    Как да се избегне създаването на държави членки от втора класа, като същевременно се даде възможност на желаещите държави членки да положат основите на европейска федерация
•    Човешки права - след 60 години отново се поставя въпросът за спазването им
•    Данъчни измами - да се работи против „данъчния рай” за определени субекти
•    По-добро образование и здравеопазване

Общи липси и проблеми

Свобода на словото - за да се запази и отстоява демокрацията. Процесите в медиите. Къде е България?
Младите хора не помнят, че Европейският проект допринесе за мира на континента. Но е важно да се знае, че според последните проучвания над 60% от българите са „за” Европа, в това число 82 % от младите българи.

На база на тези факти в работна група "Обучение по демокрация" поискахме да обсъдим следните теми:
•   Кои са заплахите за демокрацията на местно и на национално ниво. Да се опитаме да разберем евроскептицизма.
•   Кои са предизвикателствата пред демокрацията? В криза ли е демокрацията? Или кризата (икономическа, финансова, политическа) руши тази форма на управление?
•    Как живеем ние в Плевен - има ли етническо, политическо, социално или друго напрежение?
•    Какво не ни достига?
•    Какво правим, за да защитим демократичните ценности  - свобода, толерантност, човешко достойнство и справедливост, гражданско общество в нашия град? Правим ли достатъчно?
•    Какво е бъдещето на Европа 60 години след Римските договори?

Младите хора се бяха подготвили за дискусията. Те се интересуваха от това, какви са критериите за свобода на словото, тъй като са информирани, че България трайно е много назад в класациите - например в последния годишен рейтинг на „Репортери без граници“ за свободата на словото, публикуван през април 2016 г. страната ни е на 109 място, като е последна сред всички държави членки на ЕС.
Те изказаха мнение, че този проблем е в пряка зависимост с равнището на корупцията.
Чуха се гласове, че демокрацията в България е още по-млада - на по-малко от 30 години и може би затова е незряла. Всички се обединиха и около това, че е нужно обучение по демокрация.
Че надеждата е в поколенията, които са се родили в периода на демокрация, които не помнят стария режим. Постепенно разговорът премина в разговор за глобалната тенденция към консуматорско общество, за прекалено динамичното развитие на технологиите.

Теодор Стоименов, ПГТ „Алеко Константинов” изказа мнение по начина на обучение в училище. „Дава ни се информация наготово, не се учим да я осмисляме. Ето, дори задачите по математика не ни помагат в практиката. Това отблъсква децата, те си казват: Нали знам това да правя, онова да правя, защо ми е да уча. И се затварят в минималистичен начин на мислене. Търсиш всичко наготово”.

Румен Кънчев от МГ „Гео Милев”, член на клуб „Дебати” изказа мнение, че такива дискусии трябва да се провеждат в училище и да не се говори само, след като си вдигнал ръка. „Системата, по която учим, е системата от индустриалната епоха. Трябва да се оценява креативното мислене и работата в отбор, а не да поставиш 30 човека в една стая и да очакваш да мълчат и да седят мирно 40 минути, докато някой им преподава суха материя”. А ето какви проблеми виждат младежите в града си.

Според Момчил Пачев от клуб „Дебати” в Плевен не достигат спортните площадки. „Дава се доминация на футбола, което той смята за грешка, защото „младите хора, които ритат топка, слушат чалга, а тези на лостовете слушат метъл, рок”. Лостовете са гимнастика, която развива много по-добре тялото. Нужни са фитнес площадки на открито”, смята Момчил.

Любомир Петров, ПГРТО е от Ловеч и съвсем отскоро е в Плевен. Впечатлява се от историческите паметници и сподели, че е чул за благотворителната инициатива за подпомагане на панорама „Плевенска епопея”.

Анастасия Радева, МГ „Гео Милев”, клуб „Дебати”: Доволна съм от Плевен. Много ми е приятно да живея тук. Защото младежкото общество е доста активно. Младежкият общински парламент например, който в последните години е много инициативен. Имаме желанието да правим нещо и го правим сами.

Момчил Пачев добави, че от клуба обмислят в края на лятото да направим в Плевен състезание по дебати, което ще привлече хора. Ние не сме единствените младежи, които са инициативни, убеден е той.

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия