Флашмоб за събаряне на символична стена се проведе в ПГМЕТ

Без никакво колебание „Учебна работилница Европа” избра Професионалната гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) в Плевен за място на поредното събитие по проект „Стени”, сподели председателят на УС на сдружението, Пенка Спасова. Партньорството на сдружението с гимназията има вече 3-годишна много успешна история. Възпитаници на ПГМЕТ участват под ръководството на преподавателя Галя Петрова във всички проекти на „Учебна работилница Европа” и печелят призови места в конкурсите, обявявани по тях.

Ето защо на 7 юни дворът на ПГМЕТ стана място за провеждане на флашмоб по събаряне на символична стена. Върху картонена стена, изградена от кашони, талантливи ученици от 9, 10 и 11 клас се изявиха като майстори на графити, за да бъде пресъздадена истинската Берлинска стена. По време на рисуването стотиците ученици от гимназията научиха интересни факти за зловещата стена, разделяла Германия и столицата й Берлин цели 28 години.

Директорът на ХГ „Илия Бешков”, художникът Мирослав Минчев беше поканен като консултант на събитието, а освен това разказа личните си спомени от пътуване до Берлин през юли 1990 г., когато Роджър Уотърс изнася с други музикални звезди за първи път шоуто си „The Wall”.

Фон на събитието беше естествено музиката на „Пинк флойд” и „Скорпиънс”, а озвучаването беше дело на Илиян Якимов от 10 клас, който е председател на Ученическия съвет в ПГМЕТ.

В рисуването на стената участваха Кристофър от 11 клас, Йоан, Калоян и Юлий от 10 клас, Найден, Ерик, Аксения и Спасимир от 9 клас.

Накрая всички заедно, енергично и бързо срутиха стената.

„Това, което направим и научим днес за миналото, нека да бъде основа за размисъл и за разговор за една Eвропа без граници. Такава, каквато я мечтаем и каквато я искаме всички”, каза в краткото си приветствие от името на ръководството на училището домакин пом.-директорът Цветанка Манолова.

С масовия флашмоб в ПГМЕТ тази цел е постигната.

Накрая Пенка Спасова подари на директора на гимназията, Мариана Грънчарова календар за 2018 г. с фотосите диптихи на Юрген Ритер.

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия