Георг Спартански приветства работната среща по проект „ДЕМО” в Плевен

На 3 октомври в Заседателната зала на Община Плевен се проведе работна среща на партньорите по проект „Демокрация в криза - популизмът и радикализмът като предизвикателство за демокрацията (DEMO)”. Това беше поредното събитие по проекта, който е с продължителност 15.01.2018 – 30.09.2019 г. Координатор е сдружение „Заедно в Европа”, Люнебург, Германия, а партньори – сдружение „Учебна работилница Европа” – Плевен, България, Румъно-германска фондация за професионално обучение от Тимишоара, Румъния, и Educommart, Атина, Гърция.

Проектът се финансира по програма „Европа за гражданите”, мярка „Мрежа от градове” и четирите партньорски града се изреждат в домакинството му. Патрон на проявите в Плевен е кметът на Общината, Георг Спартански. Г-н Спартански лично приветства участниците в европроекта и на немски език изложи пред тях своето виждане за демокрацията като градеж, като постоянно усилие и най-добрият път за обществото.

„Говори се много и често, дори постоянно, за демокрация, расизъм, национализъм – това са важни теми за цяла Европа. Те са тясно свързани с развитието на Европа. Знаете какво означава демокрация – ред, правила, равнопоставеност, свобода. Но хората, които говорят за своите права, трябва да познават и задълженията си. Т.е. няма демокрация без правила. Иначе може би става въпрос за анархия, за тоталитарен режим, за нещо, което няма нищо общо с демокрацията. И когато в обществото нещата не се развиват гладко, тогава се появяват тези разговори за национализма, за малцинствата, за емигрантите и за всички проблеми, които имаме в момента в Европа. Но Европа няма вина за това. Виновни са хората. Виновни сме ние, защото не полагаме усилия да говорим с младите хора за демокрацията. Там, където правителството е слабо, където има проблеми, се появяват такива партии, групи, хора,които много добре използват ситуацията. Това са националистите, расистите, които надигат високо глас, крещят, държат се агресивно и това се харесва на хората, които не търсят решение на проблемите, а които „мислят“ само с ушите си, не с разума си. Т.е. емигрантите са виновни, трябва да се борим с тях и да ги връщаме. Тези лозунги: „Не сме расисти, но искаме да защитим страната си“, се харесват на много хора. Но къде е решението на проблемите? Повечето харесват крясъците и юмрука. Но това не е демократично решение. Например партията „Алтернатива за Германия“ в Германия е много шумна, такива движения и партии има навсякъде в Европа и в изборите те завземат все повече територии. Но те нямат решение на проблемите, не ни показват пътя.

Аз не знам кое ще реши проблемите. Смятам, че демокрацията се изразява в правилата. Ако още в училище свикнем да познаваме и спазваме правилата, тогава бихме могли по-лесно да решаваме проблемите на обществото. В България, например, ние непрекъснато търсим правата си, казваме на управляващите „Вие сте длъжни да решите проблемите ми, непременно, на 100%“. Но не се сещаме за другия въпрос: „Какви задължения, оговорности имам аз?“. А демокрацията обхваща правата, но и задълженията. Демокрацията свършва там, където ти в стремежа си да защитиш твоите права пречиш на правата на другите. В този смисъл това е постоянна работа през годините, особено с младите хора, но трябва да намериш път към сърцата им. Непрекъснато трябва да се разясняват основните правила на демокрацията, за да не остават младите хора само под влиянието на социалните мрежи, защото те биват използвани от мнозина манипулативно. Не трябва да търсим лесни решения, демокрацията не е лесно решение. По-лесно е с расизма, национализма, с популизма. Но този път не води до никъде. Демокрацията е градеж – трябва непрекъснато да градим и градим. Национализмът е като бомба – избухва, руши и после всичко трябва да започне от начало. Доволен съм, че в България – страна, в която живеят и турци, и евреи, и арменци – нямаме етнически конфликти”, сподели кметът Спартански и заключи: „За демокрацията трябва да се борим всеки ден - не с оръжия, а с разум, с убеждението, че това е пътят”.

Ръководителите на екипите от четирите страни участнички представиха извършеното от тях досега. Първа презентира приноса на Плевен Пенка Спасова от „Учебна работилница Европа”. Бернд Вернер от „Заедно в Европа“ сподели резултатите от национално представително проучване, съпоставено с изготвено с млади хора в Люнебург изследване за това, колко доволни са те със съществуващата демокрация? Интересен е фактът, че докато за цяла Германия процентът на отговорилите, че са по-скоро доволни от демокрацията е 58%, то при младите хора в Люнебург, той е доста по-висок. Калиопи Ангели от Атина разказа за дискусиите, които тяхното сдружение организира, с участието на пенсионери, бивши университетски и училищни преподаватели. Николае Черни от Румъния разказа за съвместното съжителство на 15 малцинства с жителите на Тимишоара и за работата на съществуващите там консултативни съвети за граждани, за младежи и за хора в пенсионна възраст.  

В проект „ДЕМО”, с помощта на иновативни методи и дейности се включват граждани от различни възрасти и националности като целта е да се проведе диалог по актуални проблеми и предизвикателствата пред демокрацията, да се обсъди влиянието на евроскептицизма, популизма и расизма, както и радикализирането. Мненията на различните партньори и участващи граждани ще бъдат обобщени и представени като писмена позиция в края на проекта, която да действа на правителствата като генератор на импулси.

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия