В емоционален разговор с Васко Кръпката ученици научиха повече за преломната 1989 година

Изключително интересно протече срещата на плевенски ученици на 26 февруари 2019 г. с известния китарист-блусар, певец и автор на песни, фронтмен на софийската рокгрупа „Подуене блус бенд”, Васил Георгиев, популярен като Васко Кръпката. Тя беше част от проект „Диалог” на сдружение „Учебна работилница Европа”.

Музикантът беше поредният „очевидец” на „революциите” на 20-и век, с когото се срещнаха младежи от пет плевенски училища и гимназии: ПГРТО, ПГЕХТ, СУ „Иван Вазов”, ДФСГ „Интелект” и СУ „Яворов”. Под ръководството на своите преподаватели: Искра Иванова, Цветелина Карлукова, Горан Делиев, Даринка Петрова и Галя Петрова групи деца от тези училища през последните две седмици интервюираха известни личности - творци, общественици, бизнесмени и изявени професионалисти като актрисата Мариета Калъпова, творците Маша и Кирил Мескин, Диян Павлов - Джими, Антония Караиванова, Валентин Асенов - Хъкъла, фотографа Георги Великов - Чарли, обществениците Валя Минкова и Георги Панталеев, почетния гражданин и бивш кмет на Плевен, Андрей Романов, почетния гражданин на Плевен, писателя Пелин Пелинов, хирурга доц. д-р Сергей Илиев, педагога и поетеса Нина Чилянска, бизнесмена Станчо Тотов. След обработка видеоинтервютата с тях ще бъдат достъпни в страницата на проекта и предоставени на училищата. Срещата с Васко Кръпката се проведе в арт залата на регионална библиотека "Христо Смирненски". Тя започна с кратка презентация, която запозна присъстващите младежи с големите промени от втората половина на миналия век - Пражката пролет от 1968 г., прекъсната от въоръжената инвазия на войски на Варшавския договор, промените в Гърция след приемането на страната през 1981 г. и с хронология на най-бурната година - 1989-а, сложила начало на „революциите” във всички Източноевропейски социалистически страни. Председателят на УС на „Учебна работилница Европа”, Пенка Спасова приветства пълната зала и разказа накратко за проектите на сдружението, като акцентира върху тези, по които се работи в момента.

Водещата на семинара, Виктория Маринова от ДФСГ „Интелект” - Плевен представи госта и му зададе няколко въпроса, свързани с личните му преживявания около датата 10 ноември 1989 г., която се смята за начало на българския преход към демокрация, за това, как се е променил живота му в професионален план, за отношението му към политиката, за мнението му за възхода на популизма, ксенофобията и антисемитизма. Васко отговори искрено и емоционално, и не само с думи, а и с песни. Младите плевенчани го попитаха къде са днес децата му и доволни ли са от реализацията си, би ли сменил кърпените дънки - негова запазена марка, с официално облекло, гласува ли на избори, оптимист ли е за бъдещето на България, като се връща назад, смята ли, че животът му е бил по-пълноценен, защото е допринесъл с нещо за промяната, кое е любимото му място у нас.

„Аз не си измервам живота с това, какво съм допринесъл, защото не ги мисля тези неща. Но със сигурност обичам живота, който живях. Радвам се, че живеем в интересни времена. Противник съм на пораженческото мислене, на депресията, обзела нацията. Сега в София има 45 клуба за жива музика и всички чалгари фалираха. Плюс пиано барове, хоротеки, театрите са пълни, а какви огромни фестивали се правят. Щастлив съм, че живеем в такива времена”. „Най-хубавото, което се е случило на планетата след Втората световна война, е Обединена Европа, а най-хубавото, което се случи на нас, е, че сме част от това”, заключи музикатът.

На финала Васко изпълни още две от емблематичните си песни - „Няма връщане назад” и „Нека бъде светлина”. Срещата завърши с много групови и индивидуални снимки и раздаване на автографи.

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия