Работата по проект „Стени“ приключи в Дрезден с вълнуващи и мащабни събития

На 8 и 9 ноември 2018 г. в Дрезден се състояха заключителните събития по проект „Преодоляване на стените между хората в кризисни времена - да изградим бъдещето на Европа (Стени)“, по който сдружение „Учебна работилница Европа“ е партньор. Проектът е по програма„Европа за гражданите“, мярка „Европейска памет за миналото“, с координатор сдружение „Заедно в Европа”, Люнебург, Германия и партньори: сдружение „Правото в Европа”, Йена, Германия, „Учебна работилница Европа“, Плевен, България, EDUCOMMART , Гърция и Sambucusforumvzw, Бонхайден, Белгия. Основните цели на програмата, заложени в проекта, а именно принос към разбирането на гражданите за ЕС, неговата история и многообразие и подобряване на условията за демократично включване на европейско ниво, както и специфичната цел - да се засили европейската памет за миналото, осъзнаване на общата история и ценности и на целта на Съюза за защита на мира, ценностите и благосъстоянието на народите беше постигната чрез насърчаване на дебати, разсъждения по темите и развитието на мрежи. В Плевен се състояха шест открити урока в четири училища, изложба и подиумна дискусия, флашмоб за събаряне на символична „Берлинска стена“.

Проявите в Дрезден започнаха с вътрешна среща на партньорите, която се състоя в Министерството на културата и беше приветствана от представител на ведомството. Всички партньори представиха подробно дейностите по проекта в своята страна, показаха фотоси от събитията. Коментирани бяха изводите и предложенията, постъпили по време на дискусиите с хора от всички генерации при изпълнението на проекта.

Особено вълнуващо се оказа посещението на изложбата „Расизмът - откриването на човешките раси“ в Deutsches Hygiene Museum (Немски музей на хигиената). Музеят е едно от уникалните места в Дрезден. Създаден е през 1912 г. от Карл Август Лингнер, германски предприемач, забогатял от производството на водата за уста „Орол“. Целта на музея първоначално била да просвещава обществото и особено по-бедните в „разумен и здравословен начин на живот“.

Расите са изобретение, чиито катастрофални последици са причинили вреди от 18-и век насам. Изложбата анализира научните методи, които стоят зад развитието на тази доктрина, и представя изображения и произведения, използвани за разпространението й до днес. Една секция разглежда ролята на Deutsches Hygiene-Museum като пропагандна машина за така наречената „расова хигиена“ при националсоциализма. Друга е посветена на политиката на расова експлоатация в колониалния период, чиито последици се простират до днешните бежански движения.

През втория ден в Министерството на културата в Дрезден беше открито международно изложение „Да преодолеем стените - да изградим бъдещето на Европа“, с експонати на всички представени в проекта партньори. Сред тях бяха и творбите на младите плевенчани - рисунки, фотоси и колажи, които в Плевен участваха в изложба в галерия „Илия Бешков“ редом с фотосите на Фотографа на Стената Юрген Ритер. Акцент в изложението беше текстът на есето, спечелилото първо място в конкурса, обявен от „Учебна работилница Европа“ на тема „Толерантна Европа без граници“ - това на дванайсетокласничката Жанин Ал-Шаргаби, в превод на английски и немски език. Отново в Министерството на културата в Дрезден се състоя европейска конференция под мотото „Да се събарят стените - да се градят мостове“. В тази публична европейска конференция участваха представители на всички страни, включени в проекта - Германия, България, Гърция и Белгия, ученици, преподаватели, активни граждани. Политиците също присъстваха - представители на социалдемократите, левите и зелените в Германия трябваше да отговарят на десетки щекотливи въпроси - за настоящите заплахи за мира, свободата и човешките права в Европа, за новите стени и тяхното преодоляване, за проблемите в образованието, за фалшивите новини и още много. Въпросите задаваха двама младежи, ученици от гимназия в Люнебург, а за спазването на строг регламент от точно две минути за всеки отговор следеше представител на организаторите с хронометър и камбана в ръка. Резултат от дискусията и финал на дейностите по проекта е писмена позиция на партньорите - обръщение към политиците и обществото, която беше съставена на срещата в Дрезден.

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия