Уъркшоп по проект „Избор” в ПГРТО

Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване (ПГРТО) - Плевен е сред най-дългогодишните партньори на сдружение „Учебна работилница Европа”. На 12 март 2019 г. в гимназията се проведе урок - обучение по демокрация с дванайсетокласници, част от проект „Участие на гражданите в Европа - европейски избори и оформяне на бъдещето" (ИЗБОР).

Преди урока председателят на сдружението, Пенка Спасова попита учениците всички ли са навършили пълнолетие и получи масов утвърдителен отговор. Приятна изненада беше това, че и на втория въпрос - „Ще гласувате ли на предстоящите избори за европейски парламент?” се получи 100-процентов положителен отговор и така всички присъстващи застанаха от едната страна на въжето, което беше опънато на пода на класната стая, за да раздели гласуващи от негласуващи.

Презентация на тема „Европа за и с гражданите” запозна учениците с базова информация за европейските институции и любопитни факти относно предстоящото гласуване. Те научиха и кои са най-значимите успехи на българските евродепутати през настоящия мандат, които нашите представители в ЕП отчитат като свои лични или групови успехи. Младите хора изказаха мнения и отговориха на въпроси, свързани с изборите и младежката активност в тях.

На питането дали ще се допитат до някого за това, как се гласува, отговориха, че е естествено да го направят, тъй като нямат опит, като се доверят на родителите си или на много близки хора. “Но за кого ще гласувам, ще реша сама. Важно за избора ми е какво е посочено в партийните програми за младите хора, да им се осигури бъдеще, работа тук, а не да бягат в чужбина. България подготвя много добри кадри и те трябва да си останат тук, за да се развива тази държава”, подчерта едно от момичетата.

Общо изказаното желание за Плевен прозвуча така: Да стане по-чист. Да се развива производство. А забавления и сега има достатъчно.

Но докато засега в родния град ги задържа семейството и приятелите, да останат тук от решаващо значение ще бъде добрата възможност за работа.

Михаела, която точно на 12 март навърши 18 години, сподели: „Най-вероятно няма да гласувам на тези евроизбори, защото не се чувствам достатъчно информирана. Голяма част от хората, които гласуват, избират това, което мислят, че ще е най-добре. Всеки има своя гледна точка. Ами ако моята гледна точка е грешна? Тогава гласът ми може да доведе до грешен избор. Но по принцип смятам, че е важно да се гласува. Така ти заявяваш своята позиция и знаеш, че дори и да не промениш нещата в посоката, която желаеш, поне ще си се опитал”. Урокът завърши с обща снимка.

 

 

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия