Работната среща на партньорите по проект „Избор” започна с приветствие на кмета на Плевен

На 18 и 19 март 2019 г. Плевен беше домакин на събития по международен проект, посветен на предстоящите избори за Европейски парламент. С активната подкрепа на Община Плевен сдружение „Учебна работилница Европа“ от юли 2018 г. работи по проект „Участие на гражданите в Европа - европейски избори и оформяне на бъдещето“ (ИЗБОР)“, финансиран от Европейската комисия, програма „Европа за гражданите“, мярка „Мрежа от градове“.

Първият ден от дейностите тук започна с работна среща в заседателната зала на Общината, с участието на представители на координаторите от сдружение „Правото в Европа“, Йена, Германия и партньорите от сдруженията „Самбукосфорум”, Мехелен, Белгия и „Едукомарт”, Атина, Гърция, и на секретаря на Община Плевен, Паулина Кирова.

Приветствие към гостите поднесе кметът на общината, Георг Спартански. „Европа се изправя пред важни избори, борейки се с редица проблеми. Достатъчно е да спомена само два от тях - Брекзит и политиката за мигрантите. Новият ЕП ще трябва да работи по тях и по всички останали евроевропейски проблеми. Европейската успешна политика предполага работещи решения, защото гражданите на Европа вярват на очите си, а не на ушите си”, каза кметът Спартански. „България не е изключение в това, че има различни политически течения и платформи, които опитват да активират електората. Важното е политиките на Европейския съюз да бъдат преведени на разбираем от хората език, за да могат те, когато упражняват правото си на глас, да направят информиран избор. Натам, надявам се, ще бъдат насочени усилията на българските политически партии в следващите два месеца. Но аз самият имам усещането, че това все още не се случва. Води се политически дебат, но той е насочен към вътррешнополитически проблеми, а не към тези на общността. И затова имам своите страхове, че тези вътрешни дебати ще изместят големия дебат за бъдещето на Европа. Не знам как е във вашите държави. Но гражданите трябва да бъдат образовани и информирани, за да правят тази разлика”, изтъкна Георг Спартански.

Гостите изразиха съгласие с това мнение.

В презентацията си Пенка Спасова, председател на УС на сдружение „Учебна работилница Европа” говори за нагласите на българските избиратели и за важните изводи от току-що приключилото проучване „Българската младеж 2018-2019 г.”. Тя сподели също резултатите и впечатленията от уъркшопа с дванайсетокласници от Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване - Плевен, проведен на 12 март.

Ян Гийнс от „Самбукосфорум” представи резултатите от национално проучване в Белгия и допитване на сдружението с жители на Мехелен, по теми, свързани с предстоящите избори. Днес 1/3 от белгийските избиратели смятат, че не е нужно да се запази задължителното гласуване в страната, тъй като то е нещо, останало от миналото. Но според привържениците на задължителното гласуване това означава, че освен права, имаме и отговорности, отбеляза г-н Гийнс. На 12 март екипът на „Самбукосфорум” е провел уъркшоп с младежи, пред които известен журналист е говорил за европейските приоритети в навечерието на евроизборите. Коментирани са били темите за Брекзит, климатичните промени, проблемът с мигрантите, но също и кризата в Украйна, национализма и радикализма. Основните искания към новите белгийски депутати в ЕП са за солидна образователна политика, по-висок икономически растеж и защита на климата.

Бернд Вернер от „Правото в Европа“ показа в презентация любопитни резултати и анализи от актуални проучвания в Германия. Един от акцентите в изказването му беше фактът, че 25% от анкетираните искат силен водач (Изследване на Фондация Ото Бренер сред 2183 млади германци, от поколението след „Стената“). Г-н Вернер цитира и резултати от изследване на нагласите към демокрацията в Източна Германия, според което само 42 % отговарят, че демокрацията е най-удачната форма на управление. Но 2/3 от младите германци казват , че ще гласуват за Европарламент.

Калиопи Ангели от Гърция сподели: „В Гърция вече има заявка от нови 50 партии, които искат да бъдат създадени. Понастоящем има много политически групировки. Гражданите не познават техните политически програми и това влияе върху решението им за гласуване. В Гърция тази година има местни избори, национални избори и европейски избори и това допълнително обърква гражданите“.

В края на работната среща партньорите бяха единодушни, че май месец ни подготвя изненади, а следващите месеци ще ни дадат допълнителни жокери каква точно Европа биха подкрепили европейските граждани.

Галерия

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия