В работна среща на 01 и 02 април в румънския град Тимишоара по проект „Демокрация в криза - популизмът и радикализмът като предизвикателство пред демокрацията - ДЕМО” участва екип от сдружение „Учебна работилница Европа”.

Срещата в Тимишоара е третата по проекта, който се реализира от Сдружението по Програма „Европа за гражданите“, мярка „Мрежа от градове“, а именно градовете ПЛЕВЕН, ЛЮНЕБУРГ, ТИМИШОАРА и АТИНА.

Тимишоара е град и административен център на Окръг Тимиш, Банат, Западна Румъния. Тимишоара или Timisoara е позната също и като малката Виена. Историческото име на града идва от унгарското название на река Тимиш и думата за крепост –vár. Намира се в западната част на северната ни съседка и е съвсем близо до границата с Унгария. Това е и най-големият град в Западна Румъния. Градът е бил под управлението на Австро-унгарската империя от 1718 г., когато е отблъснато Османското нашествие. И до днес в града живеят хора от различни националности – немци, унгарци, сърби, българи и разбира се румънци. Населението наброява около 450 хил. души.

Един от най-големите площади, на които са разположени основни сгради като Университетът “Политехница”, Операта, замъкът Жечени и други в средновековен стил, е площадът на Победата. На него има много гълъби, които са атракция за туристите и … сови, които гнездят в странните покриви на старинните сгради.

На 01.04. партньорите от Германия, България и Гърция бяха посрещнати в кметството на Тимишоара, където се осъществи среща и обмен на мисли по темата на проекта с кмета Николай Робу. По-късно домакините предложиха културна програма: обиколка на града с посещение на различни паметници на културата.

На 02-ри април сутринта се състоя вътрешна среща между партньорите, на която домакин беше партньорът от Румъния, Германо-румънската фондация за професионално обучение. Всеки от партньорите представи напредъка по проекта в собствената си страна. Следобед публичната дискусия на тема "Демокрация в прехода – да разберем евроскептицизма - да преодолеем препятствията" се проведе в префектурата на Тимишоара. Важни общественици и студенти от Тимишоара бяха поканени и споделиха, че приемат сериозно проекта и неговото значение. Бяха направени и други изводи:

- Шансът за младите граждани в Тимишоара и Румъния е: Само вие !!!

- Студентите призовават за повишаване на компетентността за демокрация – като задача на цялото общество !!!

Събитието в префектурата завърши с прием и много интересни разговори по темата за демокрацията.

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия