Трета среща по проект „Участие на гражданите в Европа - европейски избори и оформяне на бъдещето“ (ИЗБОР)“ в Кифисия, Атина, 20-21 май

На 20 и 21 май 2019 г. партньорите от Кифисия, Атина бяха домакини на събития по международен проект ИЗБОР, финансиран от Европейската комисия, програма „Европа за гражданите“, мярка „Мрежа от градове“. Кифисия е луксозен жилищен и търговски район с бутици на световни дизайнери, магазини за първокласни кожени изделия, както и с художествени галерии, наречен още елитното предградие на Атина. Сенчестите улици са изпълнени с шикозни кафенета, традиционни семейни таверни и модерни ресторанти, предлагащи предимно местни органични продукти.

Първият ден от дейностите тук започна с работна среща в Кметството на Кифисия. Гостите-партньори бяха приветствани от заместник-кмета, г-н Пантелис Папаникопопулос, който представи накратко Кифисия, но и обърна внимание на политическия интерес на Гърция към европейските избори. С „Добре дошли“ приветства гостите и заместник-кмета и връзки с обществеността г-жа Зейт Касимати, която поднесе подаръци на партньорите (книга с историята за Кифисия).

Приветствие поднесе и кмета г-н Джоргос Томакос, който представи на партньорите социално-географския, но и исторически профил на Кифисия.В разговор с партньорите той се съгласи, че е от голямо значение младите граждани да бъдат политически образовани относно изборите като цяло, както и към предстоящите европейски избори, особено избирателите на 17-годишна възраст, които получиха това право съвсем скоро.

През втория ден от срещата се проведе Международна конференция на тема: „Гражданско участие и европейски избори от гледна точка на евроскептицизма“ в конферентната зала на Публичен институт за професионално обучение, Кифисия. За приветствие беше дадена думата на заместник-кмета, г-н Пантелис Папаникопопулос, който направи кратък предговор за важността и задължението на гласуването в Гърция. В този контекст той информира за общите избори в Гърция по това време и през следващите дни, паралелно с европейските избори, провеждането и на местните избори и какво трябва да се спазва. Мисли по темата споделиха д-р Лидия Аврами, Europe Direct, Гърция, г-жа Мариана Мандравелу, от платформата „Този път гласувам.eu“, г-н Панайоти Апостолако, академик. Проведе се активна дискусия между присъстващите гости, партньори по проекта и ученици/студенти.

Галерия

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия