Няколко поколения плевенчани се срещнаха за диалог по проект „Диалог”

„Учебна работилница Европа“ - Плевен проведе на 30 май в галерия „Илия Бешков” дискусия под наслов „Диалог между поколенията - Моята представа за Eвропа“. Тя започна с изпълнение на химна на Европа - „Ода на радостта” от Бетовен, което поднесе на цигулка София Иванова - ученичка в трети клас в НУИ „Панайот Пипков“ от класа по цигулка на Елена Николова, съпровод на пиано от Силвия Михова. Дискусията е поредно съботие по поредния успешен проект на сдружението по програма „Европа за гражданите” - „Да градим Европа чрез ДИАЛОГ - ДИАЛОГ срещу популизма, расизма и антисемитизма“ (DIALOG). Това е девети проект на „Учебна работилница Европа” по програма „Европа за гражданите” и вторият от тях, на който организацията е координатор.

Партньори на плевенското сдружение са сдружение „Заедно в Европа“, Люнебург, Германия, Австрийско общество за детска философия, Грац, Австрия и сдружение Eдукомарт, Атина, Гърция, които организират подобни прояви в своите градове. Главната цел на проект „Диалог” е да проведе междукултурен диалог, диалог между поколенията. На това акцентира в приветствието си към присъстващите Пенка Спасова, председател на УС на сдружение „Учебна работилница Европа“. „Щастлива съм да видя тази зала отнова пълна с млади хора, както и представители на различни генерации, защото това е смисълът на програмата „Европа за гражданите” - да се включат много граждани от всички поколения. Търсени сме, защото темите ни са интересни и се радвам, че можем да продължим да работим в тази посока”, каза тя. Доказателство на тези думи беше участието за първи път в събитие по проект на сдружението на ученици от ПГЛВ „Александър Стамболийски“, ПГХВТ „Луи Пастьор”, ОУ „Валери Петров” и ОУ „Св. Климент Охридски”. Присъстваха също ученици от различни класове на СУ „Иван Вазов”, ПГРТО, ПГЕХТ, ОУ „Цветан Спасов”, МГ „Гео Милев”, СУ „Иван Вазов”. Сред присъстващите бяха част от гимназистите, които работиха по първата голяма дейност по „Диалог” - създаване на видеобиографии на съвременници на „революциите” от миналия век - събитията в Чехословакия през 1968 г., на Промяната от 1981 г. в Гърция и тази от 1989-а, която промени цяла Източна Европа. Ученици от 9-и до 11-и клас от ПГРТО, ПГЕХТ, СУ „Иван Вазов”, ДФСГ „Интелект” и СУ „Яворов” се срещнаха през месец март с известни личности - творци, общественици, бизнесмени и изявени професионалисти. Двама от тези събеседници - почетният гражданин на Плевен, писателят Пелин Пелинов и бизнесменът Станчо Тотов бяха специални гости на дискусията на 30 май.

Някои от видеоинтервютата вече са достъпни в страницата на проекта: http://makedialog.eu/bg/

Едно от тях - с музиканта Васко Кръпката сложи началото на разговора. Любопитни моменти от своята биография сподели писателят и драматург Пелин Пелинов.

Освен това участниците научиха интересни и важни факти за историята на нацисткия режим и конкретно за изключването по това време на автори, представители на т.нар. „упадъчно“ или „дегенеративно“ изкуство, в презентация, подготвена от Иванка Ватева. Творби на един от най-големите немски художници на 20-и век - Макс Бекман бяха изложени в залата на галерията редом с рисунките и колажите, изпратени за специално обявения по проект „Диалог” конкурс.

В събитието участва и представителят на Националния център за контакт по програма „Европа за гражданите“ Михаела Манолова, която представи програмата и сподели, че за популяризирането на опита на българските бенефициенти по нея е създадена специална брошура. Плевенското сдружение „Учебна работилница Европа” е включено в брошурата по кампания с наслов „Време за вдъхновяващи истории”. Събитието завърши с награждаване на отличените в конкурса за рисунка и колаж. Ето техните имена:

ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

РИСУНКИ:
Първо място:
Владимир Стоянов, 10 години, НУ „Единство“
и Лидия Ганиева, 10 години, арт школа „Колорит“
Второ място: Мария Албуд, 13 години, ОУ „Цветан Спасов“
Трето място: Виктория Гарева, 4 клас, ОУ „Валери Петров“
и Яна Панайотова, 14 години, школа по рисуване и дизайн, НЧ „Христо Ботев“
Поощрения: Виктория Димитрова, 5 клас, ОУ „Валери Петров“
Ния Атанасова, 14 години, школа „Таланти“

КОЛАЖИ
Първо място:
Габриела Бенова и Леонардо Тодоров, на 11 години, ОУ „Св. Климент Охридски“, ръководител Емилия Станева
Второ място: Дара Влахова, 12 години, школа по рисуване и дизайн, НЧ „Христо Ботев“
Трето място: Александра Грънчовска, 7 клас, ОУ „Цветан Спасов“
Поощрение: Самира Гечева, 7 клас, ОУ „Цветан Спасов“

ВТОРА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

Поощрение за рисунка: Людмил Динов, 9 клас, ПГРТО

ИЗВЪН КОНКУРСА

Поощрение: Моника Цветанова, 2 клас, ОУ „Валери Петров“

Танцов поздрав поднесоха младите таланти от клуб „Шопско настроение” - Плевен.

Дейностите по проект „Диалог” ще приключат през ноември тази година с международно изложение в Градския музей на Йена за 30-годишнината от падането на Берлинската стена. За него ще отпътуват и част от творбите на плевенските деца и младежи.

Галерия

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия