Йена беше домакин на заключителната международна конференция по проект „Избор”

От 10 до 12 септември 2019 г. в Йена, Германия се проведе четвъртата, заключителна международна конференция по проект „Участие на гражданите в Европа - европейски избори и оформяне на бъдещето" (ИЗБОР), по мярка „Мрежа от градове” на програма „Европа за гражданите”. Кординатор на проекта e сдружение „Правото в Европа“, Йена, Германия, а „Учебна работилница Европа”, Плевен е сред партньорите по проекта редом със сдруженията Sambucusforum vzw, Бонхайден, Белгия, и Educommart, Атина, Гърция. Ръководството на Община Плевен беше представено от секретаря на Общината, Паулина Кирова.

Йена е един от 40-те града в Германия, който пое ролята на пионер и определи насоки за гражданско участие. В периода от септември 2018 г. до май 2019 г. трите партньорски градове бяха домакини на международни конференции като тази в Йена, съпътствани от улични дейности, проучвания, онлайн дейности и радио-кампании, чиято цел беше да мотивират гражданите да упражняват своята отговорност чрез гражданско участие и избирателна активност. На 11 септември в Християнската гимназия, Йена се състоя панелна дискусия на тема „Живата демокрация - Европа за и с гражданите - какво е бъдещето на Европа?“. Християнската гимназия е призната от държавата гимназия с около 450 ученици от 5-ти до 12-и клас и 40 учители под спонсорството на Фондацията на протестантски училища в централна Германия. Специални гости на дискусията бяха д-р Бабет Уинтър, член на Европейския комитет по регионите, държавен секретар за Европа и въпросите на културата при Държавната канцелария на федерална провинция Тюрингия, Германия, и кметът на Йена, д-р Томас Ницше.

В хода на 80-минутната дискусия те разговаряха с учениците за предизвикателствата пред демокрацията от нови явления като популистките партии и миграцията, за необходимостта от гражданско участие, естеството на представителната демокрация и бъдещето на Европейския съюз. Двамата политици споделиха откровено мнението си по наболели проблеми и отговориха на въпросите на младежите. Те разказаха за някои добри практики, каквато е ежеседмичният видеоотчет на д-р Ницше пред гражданите на Йена. След дискусията в гимназията участниците в проекта проведоха допитване до жителите на Йена в центъра на града, което се посрещна с голям интерес. Следобедът беше посветен на вътрешна работна среща, на която бяха обобщени дейностите във всички градове партньори. С презентации бяха представени резултатите и изводите от изборите за Европарламент, проведени в края на месец май.

Беше обсъдена и приета писмена позиция на участниците в проект „Избор” за възможностите за участие на гражданите в Европа за активно формиране на бъдещето, която изрежда проблемите и възможностите за това участие, както и предизвикателствата пред политиците. Документът предоставя идеи за „Европа за и със гражданите“ и ще бъде разпространен чрез мрежите на всички партньори.

Въпреки краткото време и наситената работна програма гостите от България, Белгия и Гърция успяха да се запознаят с интересни факти от историята на град Йена и да разгледат част от забележителностите му като кулата Йенатауър, университета „Фридрих Шилер”, сградата на кметството, построена през 13 век, готическата катедрала „Св. Михаил“, построена през 1506 г., в която е оригиналната бронзова надгробна плоча на Мартин Лутер, домът на Шилер, площадът с огромните сгради на „Карл Цайс” и други.

Галерия

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия