За лично преживяното през тоталитаризма научиха ученици от СУ „Иван Вазов“ в събитие по проект „Свидетели“

„Учебна работилница Европа“ проведе събитие по пореден европейски проект. Срещата беше с ученици от СУ „Иван Вазов“ - Плевен, с което сдружението има вече дългогодишно успешно партньорство. В зала „Европа“ на училището домакин присъстваха и младежите, участвали в работата по видеоинтервютата за проект „Диалог“. Този път повод беше друг проект, по който „Учебна работилница Европа“ е партньор - „Лица и истории от Европа - да изградим бъдещето на Европа със свидетели на исторически събития (СВИДЕТЕЛИ)“, който се реализира по програма „Европа за гражданите“, мярка „Европейска памет за миналото“. Негов координатор е сдружение Educommart, Атина, Гърция, а партньорите освен от Плевен са две неправителствени организации от Германия.

Проект „Свидетели“ отбелязва 30 години от падането на Берлинската стена и 40 години участие на обществеността в изборите за Европейски парламент. Паметта за важните събития от миналото трябва да бъде добре съхранена и използвана за следващите поколения, убедени са участниците в проекта. Това включва „крайъгълните камъни“ от историята на Европа. А чрез разкази за лично преживяното историята придобива лице.

На 21 ноември 2019 г. ученици от девети и десети клас в СУ „Иван Вазов“ - Плевен имаха възможност да чуят на живо вълнуващото описание на една такава лична одисея. Преди това те и гостите бяха приветствани от директора на училището - Димитър Митев. Г-н Митев сподели, че самият той има какво да разкаже за събитията около 10 ноември 1989 година, за вълненията и очакванията от промените и би могъл да го направи в подходящ момент, включително пред младите журналисти от училищния вестник „Ваз, буки, веди“. Преподавателят по история, Горан Делиев каза няколко встъпителни думи по повод 30-годишнината от началото на прехода към демокрация у нас и пожела на възпитаниците си да слушат внимателно този урок по история, какъвто няма в учебниците.

А „урокът“ беше за одисеята на бащата на плевенчанката Станимира Радулова- Вълчева. Г-жа Вълчева е преподавател в НУИ „Панайот Пипков“ - Плевен. Тя сподели преживяното от нейния баща - Цветан Радулов, който на 20-годишна възраст, след неуспешен опит за бягство през границата, е затворен в лагерите „Куциян“ и „Богданов дол“. Това, че преди 9 септември 1944 г. е учил в Американския колеж в София слага клеймо върху него и е спънка в развитието му. Със силна воля за живот и свобода той оцелява и благодарение на упорството си, на изобретателност и малко късмет все пак успява да реализира мечтата си да стане актьор. Какво е споделял той с дъщерите си и то чак 30 години по-късно, как те са усещали липсата на свобода, лицемерието и фалша, натискът на „народната милиция“ от тоталитарните години сподели Станимира Вълчева пред смълчаната аудитория. След нейния разказ, който изпратиха с аплодисменти, учениците имаха възможност да разгледат албум на Американския колеж, със снимки на преподаватели и ученици в колежа. Досега по проект „Свидетели“, с участието на ученици от няколко плевенски училища бяха създадени аудио и видео записи на интервюта с интересни личности - творци, преподаватели, общественици, политици. Такива интервюта са подготвили и останалите партньори. Повечето от тях вече могат да бъдат видени в страницата на проекта, на адрес: https://www.facesofhistory.eu/el/. Видеоклиповете са свободно достъпни и макар да са на езиците на партньорите, тъй като имат субтитри на английски, могат да бъдат гледани от младите хора във всички страни и да бъдат използвани безплатно в бъдеще, с образователна цел.

Предстои популяризиране на материалите, събрани по проект „Свидетели“ на Международният панаир на образованието „Дидакта“ през март 2020 г. в Щутгарт, Германия. Освен това, те ще бъдат предоставени на представители на министерствата на образованието, образователни институции, училища, преподаватели по история и други, заинтересовани от темата, за да могат да бъдат използвани в работата им в областта на политиката и историята.

Галерия

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия