При голям интерес и отлична организация премина Симпозиумът на мултипликаторите по проект „@home“

Точно 60 участника се регистрираха в Симпозиума на мултипликаторите – заключителното събитие по проект „Education @home многоезичен дигитален наръчник за родители в областта на медийното образование под формата на уеб базирано приложение/APP (Acronym: @home)“ на сдружение „Учебна работилница Европа“.

Симпозиумът се проведе на 29 септември 2020 г. в новата конферентна зала на ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“, при отлични условия и спазване на противоепидемичните мерки. В него взеха участие родители, педагози, училищни психолози и ученици от гимназията домакин и десетки плевенски училища: СУ „Иван Вазов“, ПГРТО, ПГ по туризъм, ПГПЧЕ, ДФСГ „Интелект“, Спортно училище, НУ „Единство“, НУ „Патриарх Евтимий“, ЦСОП „П.Р.Славейков“, представените институции бяха Община Плевен, РУО и отдел „Закрила на детето“ в дирекция „Социално подпомагане“.

Това е поредният проект по програма „Еразъм+“, Стратегически партньорства за обучение на възрастни, в който сдружение „Учебна работилница Европа“ участва като партньор. Международният консорциум по проекта включва още организации от  Германия, Гърция, Словения и Австрия.

В презентацията си председателят на УС на сдружение „Учебна работилница Европа”, Пенка Спасова показа етапите на работата по него - проучване сред 551 родители и педагози от петте европейски страни, изборът на 12 теми за медийно образование, по които партньорите са подготвили обща информация и практически съвети, а на тази база са заснети 12 кратки образователни филма. Големият резултат по „@home“ е уеб-базирано приложение „You Media & Me“, представляващо многоезично консултиране на родители и педагози на 5 езика. В сайта на проекта https://youmme.eu/bg/ има също Експертен архив с въпроси и отговори за консултиране и атрактивно представен Речник на термините.

Аудиторията изгледа с голям интерес три от филмите, като най-бурна реакция и аплодисменти предизвикаха естествено тези, създадени от плевенски ученици - от СУ „Иван Вазов“, ПГПЧЕ и ПГЕХТ „Проф Асен Златаров“. Българските филми са по две от трудните за представяне теми - Настройки за сигурност и Какво се случва с моите данни, но чрез оригинални идеи за сценарий и прецизна подготовка се е получил отличен резултат. Факт е, че до момента тези два филма са с най-много харесвания в сайта, отбеляза Пенка Спасова. Г-жа Спасова връчи на всички участници във филмите сертификат от сдружение „Учебна работилница Европа“. Специален сертификат получи и преподавателят по български език и литература в ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“, Евелина Икономова, тъй като деветимата участника във филма на гимназията са от ръководеното от нея Театрално студио.

Последва дискусия по повдигнатите във филмите проблеми, с изказване на мнения и коментари. Преподаватели и експерти споделиха, че още преди да са се запознали с всички ресурси по „@home“, вече са открили теми, които ще представят пред своите ученици, както и че лично ще се възползват от някои съвети. Учениците изказаха мнение за голямата полза от видеофилмите, от които техни връстници, а и по-малките деца ще получат ценни практически съвети, тъй като избягват да търсят за това родителите си или теоретизирането им е скучно. Голямо удовлетворение за екипа на „Учебна работилница Европа” беше споделеният от участник факт, а именно, че вече 6 години използва в работата си продуктите от първия проект на сдружението на тема безопасен интернет - проект „Кибертормоз” от 2013-2015 г. Събитието завърши с обещание за нови ползотворни срещи.

Галерия

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия