Единство с „Ода на радостта“

На 21 април 2021 г. се проведе така желаното „живо“ събитие по проект „Единство“ на „Учебна работилница Европа“. Повече от 80 ученика от 8 и 10 клас в НУИ „Панайот Пипков” – Плевен се включиха в Уъркшоп със свидетели, под наслов „Европа - Разнообразие и ЕДИНСТВО“, който се състоя в концертна зала „Божко Шойков“ на училището, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Младите хора се запознаха чрез презентация с дългата история на Стария континент, преминал през войни и раздори, точно по време на които обаче се раждат – още от Средновековието, та до началото на 20-и век, идеи за доброволен съюз, асамблея, съвет на владетелите и съд, който да разрешава възникналите спорове, за Европейски съединени щати и последно  - за Постоянен световен съвет, замисъл на българина Никола Димков. Известният оперен певец Любомир Дяковски, директор на Плевенска филхармония, Почетен гражданин на Плевен сподели интересни факти от личната си биография: за това как е имал шанса да пътува из Европа още на 19 години, за впечатленията си от Берлинската стена и споделени от негови германски колеги преживявания и трагедии. Той разказа и любопитни факти за химна на Европа. А накрая предизвика аудиторията с въпрос за връзката между химна, Караян и компактдиска.

Председателят на УС на „Учебна работилница Европа“, Пенка Спасова сподели какви са целите на проекта и приветства учениците, като им пожела да бъдат винаги и във всичко европейци.

Емоционален завършек на събитието беше хоровото изпълнение на химна на Европа, в съпровод на струнен оркестър от ученици от 5 до 8 клас в НУИ „Панайот Пипков“.

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия