От 21 до 23 септември в Люнебург, Германия се проведоха различни събития с международно участие по Проект „Eвропа – Eдинство, човешко достойнство и солидарност – просто мечта?“, като част от гостите бяха от Плевен. Люнебург е град в Германия, провинция Долна Саксония, административен център на окръг Люнебург с население 73 581 души.

Партньор в проекта е Сдружение „Учебна работилница Европа“, а в плевенската група се включиха също представители на Община Плевен и на Дарик радио. Проект „Единство“ се осъществява по Програма „Европа за гражданите“, Мярка: „Мрежа от градове“ и е с продължителност: 15.09.2020  до 30.06.2022г.

Координатор на проекта е  Сдружение EDUCOMMART –- сдружение за творческо образование и  партньорство с нестопанска цел, Кифисия, Гърция, а партньорите са от Сдружение „Заедно в Европа“, Люнебург, Германия, Учебна работилница Европа, Плевен, България и Румъно-германска фондация за професионално обучение, Тимишоара, Румъния.

Проектът има за цел да обедини различни поколения и граждани от различни класи и социални среди.

Проектът ЕДИНСТВО, заедно с гражданите, се посвещава на Европа и нейните ценности: човешко достойнство, свобода и солидарност, но и на настоящите предизвикателства пред Европа - популизъм, национализъм и расизъм. За целта се използват различни иновативни методи: на работни срещи със съвременници, гражданите от различни поколения обменят идеи за времето на хунтата, диктатурите и над 30 години европейско „ЕДИНСТВО“.

Темата на различните събития в Люнебург беше 30 години обединение и демократични промени в Източна Европа.

Ценностите на ЕДИНСТВО с цялостното многообразие, човешко достойнство и солидарност, изразени също в есетата и стиховете на гражданите по темата бяха представени чрез "речи от балкона"* от сградата на Община Люнебург.

*Като понятие се свързва с две кратки речи на кайзер Вилхелм ІІ през 1914 непосредствено преди избухването на І св.в., в които той разяснява ескалиращите събития и призовава германците към единство, готовност за саможертви и преданост и заплашва с „меч“ врагове на Германия.

Речите от балкона бяха открити от Christel John, почетен кмет на Люнебург, която сподели колко е важно да се отстояват демократичните ценности и че в момента гражданите на Люнебург упражняват своето право на глас за избор на нов градоначалник. Всеки от гостите представи част от мненията на активни граждани от всички поколения от съответните градове  - Плевен, Тимишоара и Кифисия за единството и солидарността в Европа, за предизвикателствата пред демокрацията.
Г-жа Пенка Спасова, председател на УС на Сдружение „Учебна работилница Европа“ и Николай Колев от Дарик радио прочетоха на немски и български част от отличените есета на български младежи по темата „Единство в многогобразието на Европа“.

Гостите от Плевен, Тимишоара и Кифисия участваха в работна среща с  Клаус Гьопферт (Claus Göpfert), дългогодишен учител, живял в Източна Германия и мигрирал с родителите си в Западна Германия на 12 годишна възраст, преди изграждането на стената, преживял тежкото време на разделение, на насилие, на страх.  От участниците в срещата бяха споделени различни истории и съдби на свидетели, свързани с времето преди падането на стената и превратностите на изграждане на единството и демокрацията.

За гостите от трите европейски града домакините ораганизираха съвместно посещение на концерт в прочутата „Елбфилхармони“ в Хамбург.

През втория ден на събитията се проведе среща и подиумна дискусия с Лена Дюпон, евродепутат от Европейската народна партия, както и с политици– г-жа Julia Verlinden, член на Бундестага от Зелената партия, говорител за енергийната политика и г-н Якоб Бланкенбург, член на местния общински съвет, кандидат за Бундестага. Домакини и участници в събитието бяха няколко класа от професионално училище Люнебург с ръководител Оливер Пот, учител и консултант в училището.

Към политиците бяха зададени множество въпроси, свързани с климата, разширяване на шенгенското пространство, солидарност в условията на пандемия, миграция, нови предизвикателства за мобилност пред младите хора.

В същия ден след обяд пред сградата на Индустриална и търговска камара се проведе събитието: ЕВРОПА ПЕЕ (EUROPE SINGT) - Проектът ЕДИНСТВО предлага заедно да се ПЕЕ на международни конференции. Той свързва поколения и граждани от различен социален и обществен произход. ЕДИНСТВОТО става емоционално осезаемо и видимо. Пред обществеността участниците в събитието изпяха химна на Европа – Ода на радостта, като допълнително и всяка група от съответната страна в проекта представи различни песни на български, немски, гръцки. Българската група изпя пред гостите и обществеността на Люнебург „Хубава си, моя горо!“, което беше посрещнато с много овации.

Чрез емоционалността на участниците и докладите от страните, ЕВРОПА и нейното ЕДИНСТВО бяха преживяни емоционално, транснационалността и ЕДИНСТВОто станаха видими. Писмена позиция в края на проекта ще обобщи желанията и предложенията на гражданите към политиката.

 

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия