На 26 и 27 април в Люнебург, Германия се проведе първата присъствена работна среща по проект „Учебна програма и предизвикателство за обучение и прилагане на основна финансова грамотност (FibiC)“. Поради ковид пандемията от октомври 2020г. всички работни срещи между партньорите се провеждаха онлайн.

От името на Сдружение „Правото в Европа“, координатор на проекта, работната среща беше открита от Jens-Uwe Thümer, представляващ Сдружението. 
Г-жа Шмид от борда на Sparkasse, в чиито помещения гостувахме, също приветства участниците. Г-жа Кристел Джон, заместник-кметът на ханзейския град Люнебург, отправи поздрав от името на Кметството към консорциума и изрази задоволството си от актуалната и важна тема, която проектът разглежда.

Всички партньорски организации отчетоха свършеното до момента. Особен акцент бяха споделените дейности за разпространение на резултатите по проекта от участието в „Световната седмица на парите“ (Global Money Week, GMW), която се проведе от 21 до 27 март. Това е ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността относно важността на финансовата грамотност за младите хора от ранна възраст.
Друг важен момент от срещата беше отчитане на резултатите от тестване на  разработената учебна програма,т.нар.курикулум. Учебната програма обхваща учебни единици за отделните области на компетентност, с примери за ориентирани към действие упражнения. В нея се разглеждат следните области, обработени в лесен за употреба формат: доходи, финансови рискове в интернет или с мобилни телефони, заемане на пари, как пазарувам, пари и платежни операции, аз и моите пари, регулиране на дългове, боравене с пари – управление на семейните средства, превенция и застраховки.
Направените предложения и идеи за адаптиране на текстовете в курикулума бяха взети предвид и предстои превод на съответните езици на партньорството и окончателна редакция на разработените теми.
Партньорите разгледаха и резултатите от тестване на разработеното Аналогово и цифрово предизвикателство под формата на настолен календар с 90 интерактивни задачи, упражнения за всеки, който иска да подобри финансовите си умения. Всички предложени промени за предизвикателството бяха въведени с отворена възможност за специфични за всяка страна корекции.
През м.юни текстовете от календара трябва да бъдат подадени към печатницата за отпечатване от Учебна работилница Европа.
За партньорските организации-гости домакините от Люнебург бяха подготвили изненада – посещение на симфоничен концерт в Елбфилхармони Хамбург.

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия