На 31 май и 01 юни в Кифисия, Гърция се проведоха поредните международни събития по Проект „Eвропа – Eдинство, човешко достойнство и солидарност – просто мечта?“, в който Сдружение „Учебна работилница Европа“ е партньор. Проектът се изпълнява по мярка „Мрежа от градове“ на Програма „Европа за гражданите“ и в групата от Плевен се включиха представители на Сдружението, както и уважавани активни граждани на Плевен, дългогдишни преподаватели по история и предприемачество, г-жа Анелия Ковачева и г-жа Дочка Иванова.

На срещата в Кифисия присъстваха представители от 4 европейски страни – Германия, България , Румъния и Гърция. В този контекст във вторник, 31.5. се проведе открит дебат и изявления относно европейското единство, на които присъстваха избрани оратори, представители на община Кифисия и Educommart, координатор на проекта и домакин на срещата, както и граждани на Кифисия.

Кметът на Кифисия г-н Йоргос Томакос приветства участниците в проекта и представителите на парламента в Кифисия. Освен всичко друго той подчерта:

„За нас е голяма чест да участваме в европейския проект „ЕДИНСТВО“. Ние ценим неговите цели, тъй като споделяме същите основни ценности като разнообразие, човешко достойнство и солидарност.

Ние сме отдадени на европейската идея и на единството, не само на пазарите, но и на многопластовото и равнопоставено политическо единство с всичко, което това може да означава и предполага. Това трябва да вдъхнови и убеди всички граждани да се борят за по-добро бъдеще в Европа.“

Заместник-кметът на община Кифисия г-н Ставрос Запантис се обърна към присъстващите с думите:

„Чрез проекта „ЕДИНСТВО“ гражданите на Европа изпращат своите послания към Европейския съюз. Факт е, че много положителни неща са се случили в Съюза. Ясно е, че много положителни неща са били постигнати в Европа в миналото. Единството и просперитетът на Европейския съюз са пряко свързани с културата, образованието и солидарността“.

Председателят на Общинския съвет г-жа Лила Пападимитриу изтъкна:

„Факт е, че се нуждаем от силна, обединена и движена от ценности Европа. Това е най-добрият отговор на експанзионистичните амбиции и ненаситните апетити на авторитарните хегемони на нашата планета. Искаме Европа, която е силна и решителна, която да служи и налага нейният традиционен набор от ценности."

В дебатите взеха участие Министърът на образованието и религиозните въпроси -

г-жа Ники Керамеос, Депутатът от Нова демокрация г-н Георгиос Кумуцакос, бивш заместник-министър за защита на гражданите и отговарящ за миграционната политика, Депутатът от опозиционната партия „Сириза“ - г-жа Марилиза Ксеногианакопулу, бивш министър за възстановяване на администрацията, Вицеадмирал г-н Симеон Константинидис, гръцко-ливанската социална предприемачка, основател и главен редактор на HOMEMAGAZINE - г-жа Патриша Битар Черфан. Бяха обменени мнения и предложения с граждани на Кифисия, както и между присъстващите участници – гости.

Завършекът на международното събитие беше съвместното пеене на европейския химн на немски език с всички европейски гости под съпровода на г-н Константинос Стефану,  диригент и композитор, и хора на община Кифисия с мелодии и звуци от Кифисия. Културната програма на 31 май 2022 г. включваше обиколка на гръцкия исторически военен кораб „Авероф“ в Атина, с обиколка от вицеадмирал г-н Симеон Константинидис и обиколка на културния център на Фондация Ставрос Ниархос.

Речи от балкона, заложени като дейност в проекта, се проведоха на 1 юни 2022 г. като част от културната програма на „Арио Пагос“ или „Хълма на Арес“ под Акропола, където в митологията на древна Гърция боговете са се събирали за кървав съд. На това място апостол Павел говори на атиняните за Христос и личности от нашето време също са говорили тук символично за демокрацията.

На вътрешната среща на партньорите в Община Кифисия бяха обсъдени мерките и задачите за заключителната конференция в Плевен на 28 и 29 септември, както и подготовката за заключителния доклад по проекта. До м.септември ще бъде изготвена и писмена позиция по проекта, адресирана към политици и заинтересовани страни.

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия