На 04 и 05 януари в Тенерифе, Испания се проведе заключителната работна среща по проект „Учебна програма и предизвикателство за обучение и прилагане на основна финансова грамотност (FibiC)“. Поради ковид пандемията това беше втората присъствена срещи между партньорите за отчитане на постигнатите резултати.

Тенерифе е вулканичен остров в Атлантическия океан, намиращ се на около 300 км западно от бреговете на Африка и 1250 км югозападно от континентална Испания, наричан още островът на „вечната пролет“.

От името на Сдружение „EDU-Plus“, Анка Дуда представи Сдружението и неговите дейности на острова и в Европа. Тя изложи интересни факти за условията на живот в Тенерифе:
- Приблизително 36% от гражданите на Тенерифе живеят на прага на бедността
- Около 57% от младите хора са безработни
- Гражданите на Тенерифе живеят като "вулканци". Знаейки за риска от ново изригване на вулкана Тейде, те се опитват да живеят като европейци.
- Миграцията от Венецуела и Африка е постоянен проблем.

Координаторът на проекта, Бернд Вернер, представляващ Сдружение „Заедно в Европа“ подчерта доброто сътрудничество между всички партньори въпреки непредвидените предизвикателства, довели до факта, че се проведоха само две присъствени срещи (Люнебург и Тенерифе) и че продължителността на проекта трябваше да бъде удължена до 31 януари 2023 г. Беше отчетено, че всички партньори са се справили професионално и въпреки тези предизвикателства са постигнали отлични резултати.

Друг важен момент от срещата беше отчитане на резултатите от проведените мултипликаторни събития за разпространение на резултатите - разработената учебна програма,т.нар.Курикулум за основна финансова грамотност и Аналоговото и цифрово предизвикателство под формата на настолен календар с 90 интерактивни задачи, упражнения за всеки, който иска да подобри финансовите си умения. Всеки от партньорите е успял да обхване различни възрастови групи и организации, за да направи резултатите достъпни и да ги разпространи безплатно с образователна цел.

След дискусия за сегашното финансово бреме поради високите цени на енергията, се размениха идеи за популяризиране на соларните системи и други източници на енергия. Всички присъстващи изразиха мнение, че тази експанзия не беше наистина насърчавана във всички европейски страни. Нито дори в Испания. В дискусията това доведе до идеята за изготвяне на импулсен документ, който да е адресиран до представителите на политиката. В него трябва да се посочат тези „заспали“ мерки, предприети досега и да се формулира желанието, особено за семействата и възрастните хора, да получават повече финансова подкрепа при покриване на енергийните разходи. Тази писмена позиция ще бъде преведена на езиците на партньорите и разпространена сред заинтересовани лица и институции.

За партньорите по проекта домакините бяха организирали посещение на национален парк Тейде”. Това е  един от най-посещаваните в Испания и в света национални паркове, известен със своите спиращи дъха гледки. През 2007 г. е включен в Списъка за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Паркът обхваща територия на надморска височина над 2000 метра и достига до самия връх на гигантския вулкан Тейде, колос, който се извисява на повече от 7000 метра от дъното на Атлантика. Самият връх Тейде е висок 3718 м.  - най-високата точка не само на Канарските острови, но и в цяла Испания.

При тръгване към Тейде от Ла Лагуна температурата беше 19 градуса, а изкачвайки се нагоре, под върха, тя достигна 0 градуса, за което бяхме предупредени от домакините.

Разположението на Тенерифе между Сахара и Атлантическия океан, както и липсата на светлинно замърсяване, голяма надморска височина, чист въздух и изключително чисто небе – го прави идеалното място за наблюдение на звездите. На партньорите по проекта домакините предложиха и това преживяване, наречено Starlight.  

Сдружение „Учебна работилница Европа“ продължава разпространението на разработеното Аналогово предизвикателство под формата на настолен календар с 90 интерактивни задачи на български и английски език. Предизвикателството предлага интерактивни възможности за обучение за насърчаване на собственото критично отношение към парите и зрелите икономически действия.

За заявка за получаване на Календара можете да се обърнете към Сдружението на lernwerkstatt.eu@gmail.com

А за достъп до Курикулума и дигиталното предизвикателство посетете страницата на проекта www.lets-talk-about-money.eu

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия