Втора среща на партньорите по проект KNOW FAKE се проведе на 6-ти и 7-ми март в Германия

Основната цел на KNOW FAKE- Проект за борба с дезинформацията“,   съфинансиран по Програма „Еразъм +“ на ЕК, е образование и повишаване на осведомеността, развитие на устойчивост и формиране на медийна грамотност по отношение на дезинформацията в интернет. Сдружение „Учебна работилница Европа е партньор по проекта, а кooрдинатор е Фондация „Медийна и онлайн зависимост“, Германия с партньори от Германия, България, Словения, Гърция и Австрия.

Срещата се проведе в Люнебург, Германия, а домакини бяха координаторите по проекта, Фондация „Медийна и онлайн зависимост“. Партньорите по проекта бяха посрещнати от г-жа Джон, заместник-кмет на Люнебург, която силно подкрепя този проект. Тя сподели, че ежедневно се сблъсква с недоволството и възмущението на гражданите, които са скептични относно достоверността на информацията, разпространявана от медиите.

В началото на срещата бяха обсъдени резултатите от проучването за събиране на актуална информация от целевите групи относно важните теми, които ги интересуват във връзка с дезинформацията и фалшивите новини. В анкетата попитахме възрастните какви познания имат за ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ и дезинформацията и в коя област биха искали подкрепа. Общо 287 са участниците от петте страни, като от България в анкетата се включиха 53 респонденти от различни възрастови групи. Интересно, но не неочаквано, е да се отбележи, че за всички участници темите за дезинформацията и разпространението на фалшиви новини се оказа изключително важна. По-голямата част от анкетираните предпочитат да получат  „Практически съвети срещу дезинформация“, докато 80% от анкетираните искат информация и консултиране за „Право на защита на личните данни в интернет“.

Във втората част на срещата в групова работа беше обсъдено разработването на играта по важните теми, които интересуват целевата група на проекта и прилагането й. Освен това бяха определени следващите задачи на проекта  - за изработване на ръководство към играта и оформянето на страница на проекта, както и за по-нататъшното му разпространение.

Беше решено следващата работна среща да се състои в Изола, Словения, в началото на месец октомври.

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия