Заключителен симпозиум „Защита на данните - да погледнем!” по проекта „Интернет - пространство (не)свободно от закона, обучение и учене чрез мобилно приложение за защита на данните с цел подобряване на медийната компетентност в сферата на обучението на възрастни, младежи и ученици (DATAPP), се проведе на 21 юни 2017 г. в Плевен. Проектът се реализира от девет партньори от седем страни, с координатор немската организация „Правото в Европа”. За България партньор по проекта е сдружение „Учебна работилница Европа” - Плевен, с ръководител Пенка Спасова. Проектът се финансира по Програма Еразъм+, Стратегически партньорства.

Домакин беше Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване (ПГРТО), която предостави своята зала „Орион”. 

Повече информация за събитието:

В симпозиума участваха представители на координиращата немска организация, специалист от Държавната агенция за закрила на детето, представители на РУО, на Областна администрация и на Община Плевен, служители на ОД на МВР - Плевен. Специално за събитието пристигнаха  Антйе Файст и Павел Райдигер от посолството на Германия у нас. Сред 80-те участници бяха преподаватели и студенти от Медицинския колеж към МУ – Плевен и преподаватели от Педагогическия колеж към ВТУ, директори и преподаватели в професионални гимназии и средни и начални училища, учители от детски градини, много ученици, родители, постоянни партньори на „Учебна работилница Европа” и нови приятели на сдружението.
Гост на събитието беше кметът на Община Плевен, Георг Спартански, който пръв приветства участниците. „Тук съм не просто от любезност, а да изразя институционалната подкрепа на Община Плевен на този проект, посветен на толкова важен въпрос на нашето съвремие”, каза в приветствието си г-н Спартански.

Имке Хоайзел от името на координатора на проекта презентира изработеното уеб-базирано приложение по темата за защита на данните.
Много успешно беше и проведеното „Световно кафене”, в което всички участници имаха възможност да споделят мисли и позиции по четири основни теми:  Социални мрежи, Настройки за защита, Измами / договори в интернет , Правни аспекти и нов регламент за поверителност. Модераторите на четирите работни маси се справиха блестящо със задачата си и представиха обобщение на родилите се в разговор и дискусия идеи.
На финала Пенка Спасова благодари на участниците за интереса и активността и изказа надежда, че всички те ще станат популяризатори на полезния резултат от проекта – мобилното приложение и обучителните материали, които се намират на адрес http:/datapp.eu.

Линк към телевизия СКАТ: http://www.skat.bg/news.php?action=7&newsID=40034

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия