Проект: Преодоляване на стените между хората в кризисни времена - да изградим бъдещето на Европа (Стени)

Програма "Европа за гражданите"
Мярка: Европейска памет за миналото

Mauern
Европа за гражданите

    Кординатор:
  1. Сдружение „Заедно в Европа”, Люнебург, Германия, www.miteinander-in-europa.eu
  2. Партньори:
  3. Сдружение, „Правото в Европа”, Йена, Германия www.recht-in-europa.eu
  4. Учебна работилница Европа – Lernwerkstatt Europa, Плевен, България www.lernwerkstatt-bg.eu
  5. EDUCOMMART SIMIO SINANTISIS EKPEDEVSIS KE DIMIOURGIAS ASTIKI M, EGALEO, Гърция www.educommart.org
  6. Sambucusforum vzw, Бонхайден, Белгия www.sambucusforum.be

Продължителност: 01/09/2017 - 30/11/2018

За проекта:

Историята на Европа е една история на постижения и на мир. Днес е необходимо да напомним за тази мирна история. С проект " Стени " Консорциумът от партньори с координатор Сдружение „Заедно в Европа“ иска да поощри съпричастността на гражданите в Европа и да допринесе за едно по-добро разбиране на европейската история. Ксенофобията противоречи на основните ценности на Европа. "Стени" трябва да премахне новите прегради, издигани от предразсъдъци, националистически движения, от десни популистки лозунги, нетърпимост и изолация. Трябва да се поведе диалог. Искаме да поканим гражданите, без оглед на възрастта им, да вземат участие в това с мероприятия и методи, които не са част от ежедневието.

Младите европейци навлизат във важен етап от европейската история и придобиват разбиране за европейската история: EС като реакция на две световни войни. Поканват се младите граждани да представят с различни средства своите визии за една "либерална и хуманна Европа без граници". Тези визии ще бъдат показани на изложби заедно със снимки на Юрген Ритер във всички градове-партньори от 12.04. - 27.05.2018. Снимките показват "Стените" и хората; показват как границите разделят, как "стените" разединяват, разделят и сега цяла Европа. Юрген Ритер е фотографирал цялата 1.400 км дълга бивша граница, която делеше Европа. В рамките на изложбеното време ще се провеждат дискусии на представители на политиката и обществото с гражданите. Те ще отправят призиви към политиците, под формата на едно обръщение в края на проекта, което ще бъде разпространено чрез медиите. Символичното събаряне на стената и радио-кампанията ще съпътстват на 8. май 2018 (края на войната) тези дебати във всички страни.

В рамките на едно международно изложение на всички експонати в Дрезден ще се проведе европейска конференция от 9. – 10.11.2018 (9.11. падането на стената). Тя представлява връхна точка на проект „СТЕНИ“ и наред с това ще даде тласък на диалога с евро-скептици и популисти.

Какво ще направим?
1. Проява: Подготовката на мероприятията започва с дискусия на млади гражданки и граждани по темата "Важни етапи в историята на успехите на ЕВРОПА" (започвайки от Договорите от Рим). При това ще бъдат разгледани и настоящите предизвикателства, респ. "новите стени", които Европа и нейните граждани трябва да осъзнаят. Тази действителност те ще представят на екрана със своите визии за една "толерантна Европа без граници ". Място на действие са ушите и сърцата на хората от всички градове-партньори от Европа. Това са училищни и младежки центрове.
2. Проява: В музеите на всички партньори (градове) ще бъдат представени фотографии на Ю.Ритер на гранични съоръжения. Снимки, които драстично показват "властта" на границите. Тези фотографии влизат в диалог с изображения на млади граждани , които са представили на екрана своите виждания за една "Eвропа - без граници". Договорите от Рим ще бъдат показвани паралелно като текст.
3. Проява: Панелни дискусии по темата "Моята представа за една толерантна Европа без граници. Да преодолеем популизма и расизма в Европа ". Тези дискусии ще се провеждат по време на изложението.
Прояви 4. и 5. ще се състоят на 8. май 2018 по улици и площади в Европа: в Люнебург, Aтина, Плевен, Йена и Бонхайден; Акцията "Символично издигане на стена“. При това младежи ще издигнат символични стени, които са изписани с видими и невидими символи и понятия. Тръбен сигнал за атака ще ги събори символично и ще даде израз на силата на гражданите.
Като 6. проява ще се проведе международната конференция „Да сринем стените – да строим мостове“ във Фрауенкирхе в Дрезден. Там ще бъдат показани експонати от всички страни заедно с фотографиите на Ю.Ритер и ще се дискутират новите предизвикателства в Европа. Чрез транснационалността на събитията се създава европейска идентичност.

Условия за участие в конкурс

Писмена позиция

"Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация [съобщение] отразява само личните виждания на нейния автор и Комисията не може да носи отговорност за каквато и да е употреба на информацията,съдържаща се в нея."