Чрез изложба, презентация и лични спомени плевенски ученици научиха за Берлинската стена

„Учебна работилница Европа” проведе на 8 май в Плевен подиумна дискусия на тема "Моята представа за една толерантна Европа без граници . Да преодолеем популизма и расизма в Европа” по проект „Стени”. Сдружението е е партньор по проект „Преодоляване на стените между хората в кризисни времена - да изградим бъдещето на Европа (Стени)”, по програма „Европа за гражданите”, чийто координатор е сдружение „Заедно в Европа” от Люнебург, Германия. Останалите партньори са от Гърция, Белгия и Йена, Германия. Това е шести проект на „Учебна работилница Европа” по програма „Европа за гражданите” и пети по направление „Европейска памет за миналото” на програмата. С всеки следващ проект броят на партньорите на сдружението и на преките и косвени участници в проявите се учвеличава. Доказателство за това беше пълната зала на художествена галерия „Илия Бешков”, която за пореден път беше домакин на събитие на „Учебна работилница Европа”. Присъстваха преподаватели и ученици от традиционните партньори на сдружението – Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване и професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов”, както и вече утвърдените партньори от ДФСГ „Интелект”, Професионална гимназия по механо и електротехника (ПГМЕТ) и СУ „Пейо Яворов”. Имаше ученици от МГ „Гео Милев”, СУ „Иван Вазов”, НУИ „Панайот Пипков”. Мнозина от тях бяха участници в откритите уроци в четири училища и професионални гимназии на тема „Договорите от Рим като основа на EС - до днешната „отворена” Европа”, които се проведоха в началото на март. Сред гостите бяха двама общински съветници – Диана Данова и Пенчо Дреновски, представителят на Регионалното управление на образованието - Плевен, Кремена Пъшева, старши експерт по обществени науки и гражданско образование, Йонита Иванова, началник на отдел „Образование” в Община Плевен и председател на журито на ученическия конкурс, който беше обявен по проект „Стени”, Николета Минчева, експерт в Областен информационен център - Плевен.

След кратко встъпително слово на председателя на УС на сдружение „Учебна работилница Европа” присъстващите изгледаха презентация на тема „Стени и хора. Някога и сега”, от която научиха основни факти за Берлинската стена и се запознаха с работата на Фотографа на Стената - Юрген Ритер. Всъщност, всички над 100 гости имаха възможност да разгледат изложбата с негови фотоси от някогашната германо-германска граница и от Берлинската стена преди и след обединението на Германия, и то съпоставени с творбите на млади плевенчани - фотоси, фотоколажи и рисунки, показващи тяхната визия за днешна Европа без граници. Двете изложби, преливащи една в друга, бяха естествен декор на събитието в голямата зала на художествената галерия. Емоционален момент в дискусията внесе разказът на директора на ХГ „Илия Бешков”, Мирослав Минчев, който лично е преживял вълнуващите дни на промени в Германия през юли 1990 г. Г-н Минчев специално беше донесъл пощенска картички с вградено в нея парченце от срутената Берлинска стена, което е взел като сувенир от това свое пътуване до столицата на Германия. За раждането на идеята и неочаквания от него голям и устойчив отклик разказа пред учениците Димчо Бондоков, който е инициатор на акциите в парк „Кайлъка” за разкриване на занемарени обекти от миналото и красиви места за разходка. В тези акции се включват все повече плевенчани от всички възрасти, но главно млади хора и господин Бондоков призова присъстващите също да участват. Пано с два диптиха на Димчо Бондоков, показващи места в „Кайлъка” преди и след разчистването им, също са част от изложбата. Най-приятният момент от срещата беше награждаването на най-добрите творби в ученическия конкурс в два раздела - за снимка, фотоколаж и рисунка и за есе.

Ето имената на победителите:

В конкурса за снимка/фотоколаж и рисунка на тема „Толерантна Европа без граници” по проект „Стени”

Първа възрастова група
ПЪРВА НАГРАДА

Самира Гечева, 6 г клас, ОУ „Цветан Спасов” – Плевен
и Йоана Косева, 5 клас, НУИ „Панайот Пипков” – Плевен
ВТОРА НАГРАДА
Стефани Петкова, 8 клас, ПГТ „Алеко Константинов” – Плевен
ТРЕТА НАГРАДА
Мария Албуд, 6 клас, ОУ „Цветан Спасов” – Плевен

Втора възрастова група
ПЪРВА НАГРАДА

Деница Минчева и Кристофър Кръстев, 11 клас, ПГМЕТ - Плевен
ВТОРА НАГРАДА
Анджела Мутафова, 11 клас, ДФСГ „Интелект” – Плевен

В конкурса за есе
ПЪРВО МЯСТО

Жанин Фахд Ал-Шаргаби, 11 клас, СУ ,,Иван Вазов“
и Юлиан Лазаров, 11 клас, ПГ по механоелектротехника
ВТОРО МЯСТО
Моника Бояджиева, 11 клас, МГ „Гео Милев“
ТРЕТО МЯСТО
Цветелина Стойчева, 9 клас, МГ „Гео Милев“
ПООЩРЕНИЕ
Иван Димитров, 7 клас, СУ „Пейо Яворов“ – Плевен

Наградите – ваучери за книги връчиха Диана Данова, общински съветник и председател на постоянната комисия „Образователна политика и читалищна дейност”, Кремена Пъшева от РУО на МОН и Йонита Иванова от Община Плевен. И трите дами споделиха отличните си впечатления от проведения разговор, от активната дейност на сдружението, както и от изложбата. Грамоти на победителите връчи Пенка Спасова. Най-добрите автори на есета – Юлиан Лазаров и Жанин Ал-Шаргаби прочетоха своите творби.

Специална грамота връчиха организаторите на преподавателя в ПГМЕТ – Плевен, Галя Петрова, която стимулира свои възпитаници за участие в конкурсите по проекти на „Учебна работилница Европа” и работи с тях. Така те за пореден път се представиха отлично, като заслужава да се отбележи, че Кристофър Кръстев беше класиран на първо място в конкурса за есе по проект „Мир”, а сега е отличен в конкурса по проект „Стени”, представяйки оригинален фотоколаж.

Благодарност заслужи и доброволеца на „Учебна работилница Европа” Ивайло Митев, ученик в 12-и клас на СУ „Иван Вазов”, който фотографира поредно събитие на сдружението.

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия