Първи събития по проект „ФЛАГ“ с плевенско участие се проведоха в Йена на 05-ти и 6-ти ноември

Започна работата по проект „Показване/развяване на флага! 30 години от падането на стената, обединяване и разширяване на Изток - изграждане бъдещето на Европа с и за гражданите”, акроним ФЛАГ (FLAGGE), в който партньор е сдружение „Учебна работилница Европа“. Координатор е сдружение „Заедно в Европа”, Люнебург, Германия, а партньорите освен плевенското сдружение са от „Правото в Европа”, Йена,Германия, и Румъно-германска фондация за професионално обучение, Тимишоара, Румъния.

В навечерието на 30-годишнината от падането на Берлинската стена участниците в проекта се включиха в три международни събития по него, които се проведоха в Йена, Германия. На 5 ноември 2019 г. темата на „Речи от балкона“ беше „Преодоляване на стени - 30 години след падането на Стената“. Атрактивното събитие се проведе от един от балконите в сградата на Общината, на централния площад в Йена. На следващия ден - 6 ноември Християнска гимназия - Йена беше домакин на Международна публична дискусия „30 години от падането на Берлинската стена - обединението и разширяването на Изток“. Освен ученици и преподаватели от гимназията в дискусията участваха представители на организациите по проекта, както и техни партньори по други европроекти - от Испания, Австрия и Гърция. В късния следобед на този ден партньорите се събраха на площада пред Общината и участваха в международен демонстрационен марш. Дейностите в Йена приключиха с вътрешна работна среща за обсъждане на задачите по проекта и разпространението на резултатите по него.

Днес, 30 години от падането на Берлинската стена и 15 години от разширяването на Европейския съюз национализмът, популизмът и големият скептицизъм са актуални предизвикателства пред ЕС. Консорциумът от неправителствени организации по проект „ФЛАГ“ търси отговор на въпроса какъв флаг развяваме най-високо и най-силно. Чрез въвличането на млади хора от училища и университети ще бъде възможно във всеки град на Запад и на Изток да се достигне до много граждани. Предвидени са допитване до гражданите, речи от балкона, радио-кампания, международен обмен, публични дискусии, работни срещи с политици и граждани. Писмена позиция на партньорството ще обобщи резултатите и предложенията от страна на гражданите за политиката, тя ще бъде преведена на всички национални езици и ще достигне до представители на политиката.

Във връзка с проект „ФЛАГ“ „Учебна работилница Европа“ обявява конкурс за есе на тема „Моята Европа“. В него могат да участват ученици и младежи от 12 до 29 години, разделени в три възрастови групи. Пълният регламент ще намерите на адрес: http://lernwerkstatt-bg.eu/flagge.php.

Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия
Галерия